Shiatsu alaptanfolyam

A Shiatsu (ejtsd: siacu) japán szó, jelentése ujjnyomás, minthogy alkalmazásában leggyakrabban az ujjnyomást használjuk, hasonlóan az akupresszúrához. Az erősebb nyomások kivitelezéséhez a tenyereket, a könyököt, a térdet és a talpat is felhasználjuk. Ezenkívül fontos szerepet kapnak a különböző nyújtó fogások is, hasonlóan a jógához. Mondhatjuk, hogy a Shiatsu felhasználja az akupunktúra, a jóga, a manuálterápia és a hagyományos masszás elemeit, gyakorlatait, tudását, s ezzel vált a 20. század egyik leghatékonyabb masszázsává. Holisztikus szemléletű, a teljes embert kezeli, a lábujjaktól a fej búbjáig mind fizikai és energetikai dimenziókban, ami kihat a lelki életünkre is.

"A Shiatsu az érintések maximális gyógyhatására specializált rendszere." 1

Az alaptanfolyamot elvégzők megismerkednek a keleti gyógyászat, s ezáltal a Shiatsu elméleti alapjaival: ide tartozik az aura, a csakra rendszer, a meridián rendszer, az öt elem tana, és az energia (Chi) fogalma. Ezenkívül megismerkednek a nyugati gyógyászat reflexzónák elméletével, a blokk fogalmával, a gerinc, és fontosabb szervek anatómiai felépítésével, funkcióival a fogások tudatosabb kivitelezése érdekében.
A tanfolyamon több mint 60 fogást ismerhetnek meg, amiket megfelelő sorrendben és ütemben kell kivitelezni. Egy ilyen teljes Shiatsu masszázs kb. másfél órába telik. Ez alatt az idő alatt a páciens teljesen ellazul és kipiheni magát, a kezelő pedig, ha jól végzi a dolgát, akkor a masszázs végére feltöltődik energiával, és nem érez fáradtságot. A masszázst a földön végezzük, és nagy előnye még a Shiatsunak, hogy nem kell levetkőzni, a páciens és a kezelő is vékony pamut ruhában van végig.

A Shiatsu masszázs egyensúlyba hozza az egész szervezetet, s ezzel nagyon jól oldja a feszültségeket, a stresszt. Ezért ma a stresszes életünkben még nagyobb a jelentősége. Nagyon hatásos hátfájás, fejfájás, migrén, álmatlanság, menstruációs problémák, csökkent nemi vágy, levertség, depresszió, szorongás, bánat és még sok krónikus betegség esetén. Természetesen ez az alap Shiatsu kezelés nem helyettesíti az orvosi ellátást, de azt hatékonyan kiegészítheti.

A Shiatsu alaptanfolyam 4 napig (két hétvége) tart. Tudjuk, hogy a kezelés tökéletes elsajátításához ezenkívül még sok-sok gyakorlásra van szükség, ezért minden héten kedden lehetőséget biztosítunk a gyakorlásra folyamatos kontroll mellett. Ide azokat is szívesen várjuk, akik szeretnék kipróbálni magukon a Shiatsu masszázst.

A Shiatsu masszást mindenki el tudja sajátítani, nem kíván semmilyen különleges adottságokat, nagy előnye, hogy nem igényel nagy izomerőt így bármelyik korosztály épp olyan eredményesen művelheti, mint a sportosabb testalkatúak. Egy lényeges szempont azért van, mégpedig az, hogy szeressük az embereket, és egy belülről fakadó másokon segítő, másokkal törődő hozzáállás.


 

Mit kaphatunk a Shiatsu gyakorlásától?

"- Egyszerű gyógymódot sajátítunk el, amelyhez mindössze egyetlen eszköz szükséges: a kezünk - és az mindig kéznél lesz! Eszerint segítségünket szinte bárhol, bármikor felajánlhatjuk. Gyakorlatilag minden beteg élvezi a Shiatsu kezelést, az általa elért mély relaxációt és megkönnyebbülést.
- Shiatsu alkalmazásakor gondoskodó érintésünkkel gyógyítunk. Ez szép és bensőséges módja annak, hogy szeretetünket és együttérzésünket közvetítsük mások felé. Családtagjaink, barátaink kezelésekor átadjuk nekik tápláló erőnket, szorosabbá tesszük velük való kapcsolatunkat.
- Shiatsu kezelést végezni felemelő élmény. Energiánk átsugárzása révén magunk is több Energiát kapunk. Aki nyugodt, elengedett és együtt érző módon alkalmazza a Shiatsut, mind fizikailag, mind lelkileg, és szellemileg emelkedettnek, erősnek fogja érezni magát - szemben más tevékenységekkel, amelyek elhasználják Energiánkat és kifárasztanak.
- Ha örömet okoz számunkra a Shiatsu alkalmazása, gondolkodhatunk arról is, hogy hivatásszerűen űzzük. (megjegyzés részünkről: ma már Magyarországon is el lehet a teljes Shiatsut végezni- www.shiatsu.hu . Tanfolyamunkkal kipróbálhatod magad mint masszőr és eldöntheted, hogy szeretnéd-e a továbbiakban, hogy ez legyen a szakmád is.).
- A Shiatsu az önfejlesztésnek is hatékony módszere. Számos hasonlóságot hordoz egyéb keleti személyiségfejlesztő technikákkal, amilyen az aikido, a tai chi, a chi kung, a jóga és a meditáció. Shiatsu tanulásakor több olyan belső tulajdonság alakul ki, melyek hátralevő életünkben hasznunkra válnak. Növekszik céltudatosságunk és stabilitásérzésünk, nyugodtak tudunk maradni tennivalóink özönében, stresszkeltő körülmények között is, finomabban érzékeljük mások személyiségét, egészségi állapotát, hangulatát és gondolatait, elménk higgadtabbá válik, intuitivitásunk fokozódik." 1

1 Oliver Cowmeadow Shiatsu (Gyógyító Kezek) könyv

További cikkek a shiatsuról:


Shiatsu részletesebb bemutatása
Shiatsu és a pszichoterápia
Shiatsu és a spiritualitás

 

Urbán-Saáry:QI, avagy az életerő megőrzésének ősi, kínai módjai