Mandala készítése
(útmutató)
 


Jung felfedezte, hogy a mandalák rajzolása, festése és megálmodása az egyéniség kialakulási folyamatának, az individuációnak a természetes része. Arra Bíztatva pácienseit, hogy engedjék szabadon áramlani képzeletüket és előre megtervezett, tudatos minták használata nélkül készítsenek spontán mandalákat.”
                                                                                                          S. Fincher: Mandalakészítés

 A mandala megalkotása különleges módon hat a szellemre és a lélekre. Az ősi, archetipikus formákkal, és a színekkel (melyek tudattalanunkban gyökereznek) való foglalatosság pozitív hatással van ránk. Az alkotás folyamata már önmagában véve egy meditációs folyamat, mely alatt eltávolodunk a mindennapi világunktól, megnyugszunk, ellazulunk, váratlan, segítő gondolatok, érzések bukkannak fel bennünk, és tágabb összefüggéseiben láthatjuk önmagunkat és a világunkat. A mandala elkészítése után megnő az energiaszintünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, lelkesebbek és motiváltabbak leszünk a belsőerő megtapasztalásának köszönhetően. A játékos önfelfedezés mandala segítségével személyes fejlődéshez, gyógyulás elősegítéséhez, és kiegyensúlyozott, boldog életvitel felé vezet.

 Hogyan kezdjük el?

A mandalával végzett munka legjobban magányosan végezhető, amikor minden elvárásunktól, szabadon, játékosan, próbálgatva, a véletleneket kihasználva, az ösztöneinkre hallgatva, alakzatokkal és színekkel töltjük ki a kört. A mandalák készítéséhez olyan nyugodt környezet a legmegfelelőbb, ahol legalább egy-két órán keresztül nem zavarnak meg.
A mandalák készülhetnek színes ceruzával, filctollal, temperával, olajfestékkel, üvegfestékkel, agyaggal, kővel, virágokkal, homokkal, bőrrel, fával, tehát bármilyen technikával. Most csak a festésről lesz szó a továbbiakban.

Általában A3-as rajzlapot használunk, természetesen ettől el lehet térni. Még szükség lehet körzőre, vonalzóra, de legjobb, ha szabadkézzel rajzolunk. A rajzoláshoz kényelmes munkahelyre van szükségünk és jó megvilágításra. Az alkotó légkör létrejöttéhez hozzájárul a csönd, vagy a halk, inspiráló zene. Gyertya gyújtásával és füstölővel elősegíthetjük, hogy az alkotásba gyorsabban mélyedhessünk el, és minél könnyebben elszakadhassunk a mindennapos gondjainktól. Helyezkedjünk el kényelmesen, lazítsunk, csukjuk be szemünket, és összpontosítsuk befelé a figyelmünket. Engedjünk szabadon felsejleni egy mandalát, önmagunkban, amit majd meg fogunk festeni. Ne bíráljuk, kritizáljuk, és fűzzünk hozzá megjegyzéseket, csak csendesen figyeljük meg, és jegyezzük meg jól.
A mandalák általában 3 koncentrikus körgyűrűből állnak. A kör közepén lévő kör a középpontot, majd utána következő körgyűrű a tudatalattit, majd a kör szélén található körgyűrű a személyiséget szimbolizálja. A mandala elkészítésénél két út lehetséges. Az egyik, mikor megrajzoljuk a teljes mintát, és kifestjük utána az egészet. A másik út, amit én személy szerint jobbnak találok, mikor megrajzoljuk a közepét, utána rögtön kifestjük, majd ebből kiindulva megrajzoljuk a tudatalatti területét, és kifestjük, és legvégül megrajzoljuk a személyiség területét a kör külső részét, és szintén kifestjük. Az a lényeg, hogy mindig a középpontból kiindulva dolgozzunk, mert a mandala lényegisége, hogy minden a középpontból árad ki. Ha kívülről befelé haladunk a festéssel, akkor a mandala alapvető igazságát hagyjuk figyelmen kívül, olyan mikor egy házat a kéményénél kezdve szeretnének felépíteni.

A rajzolás, és a festés közben figyeljünk a bennünk felmerülő érzésekre, és gondolatokra, s írjuk fel magunknak, akár a rajzlap szélére is készíthetünk jegyzeteket. Ha nem írjuk fel őket, akkor könnyen elfelejthetjük, mert olyanok, mint az álmok. Minden apró kis részlet fontos lehet, hogy később összeálljon a teljes kép.

Amikor elkészültünk, próbáljuk meg most már egészként is átérezni a mandalánkat, és figyeljünk önmagukra, milyen érzések és gondolatok bukkannak fel bennünk. Nincs jó vagy rossz mandala, nincs szép vagy csúnya mandala: mindegyik az adott időpillanatban tükröződő személyiségünket, és a lelkünk mélyéből felhozott üzeneteket mutatja. Ezért ne törekedjünk a szépségre, hogy másokat elkápráztassunk a mandaláink szépségével. A szépség majd jön magától, mikor személyiségünk elindul a fejlődés útján. Az igazi kreativitás, és a szépség lelkünk mélyén terem, ha sikerül lemerülnünk, és felhoznunk őket, akkor mandaláink lelket melengetően érdekesek, és gyönyörűek lesznek.

Kreatív, és gyönyörű alkotásokat kívánok mindenkinek!

Kiss Gábor    

Vissza