A kör minden kultúrában fontos szerepet töltött be s tölt be ma is.

A MANDALA egy kapu, egy átjáró, egy lehetőség  számunkra (a sok közül), hogy szorosabb, és tudatosabb kapcsolatot teremthessünk lényünk központjával és forrásával. Aminek előnyei mellett veszélyei is vannak és tartós eredményt csak megfelelő úton és módon lehet elérni.

Jung volt az, aki a nyugati kultúrába a mandalát értelmezhető módon bevezette. A mély lélektan segítségével feltárultak a kognitív gondolkodásúak részére is a mandala titkai..

A mandala kifestésénél sok mindent figyelembe kell venni ahhoz, hogy a meditáció hatékony lehessen. Például, hogy a festés milyen irányban halad. A festés = meditációval. Nem a végeredmény a fontos, hanem a festés, a festés alatt felfedezett tudás és tanulás. A kész képek emlékeztetnek bennünket az átélt eseményekre, érzelmekre.

A Buddhizmusban több fajta meditációs mandala létezik.

Egy csodálatos szent hely Thaiföldön, amely a klasszikus mandala alapján épült.

Hogyan tudjuk a mandalák erejét önmagunk javára felhasználni?

Labirintus a nagy tanítómester!

A matematika hihetetlen fejlődésének köszönhetünk sok értékes mintázatot, amely a kreatív energiákat hatékonyan fejleszti, és modellként járulhatnak hozzá világunk jobb megértéséhez.

A művészek fantasztikus mandalákat tudnak alkotni! Az egyik kedvencem a sok közül.

Mandala az építészetben. Istambul, The Saint Sophia Basilica. (Arthus Bertranda képe)

Mandala a természetben. Kenya, az élet fája. (Arthus Bertranda képe)

Mandala a társadalomban. Namíbiai falu. (Arthus Bertranda képe)

Ez a mi tavirózsánk és egész nyáron nyílik a kis halastavunkban. Reggel kinyílnak és este becsukódnak, nappal magukba szívják a fényt, és a rovarok beporozzák, mi is ezt tesszük, dolgozunk, családunk van, rendet kell tartani magunk körül, de mindig jut idő arra is, hogy kinyíljunk a fény felé, leüljünk mandalát festeni, vagy meditálni. (Sajnos nem tudom honnan van az idézet, de nagyon szeretem.)

Vissza   Főoldal