<<<

2007 - május

 

A várandóság mágikus képei


Ágival az első mandala tanfolyamomon találkoztam, és azóta festi szorgalmasan a mandaláit. Életének egyik jelentős szakaszában, amikor a 3. gyermekét várta, végig követte mandalákkal a várandóság időszakát, amiket aztán próbáltunk közös erővel megfejteni. Most ezekből az egyedülálló mandalákból nyílik Áginak Békéscsabán kiállítása a Születés hete alkalmából.
 

     

A születés az egyik legnagyobb misztérium az életünkben. Nem csak a jövőben megszülető gyermekek érdekében érdemes ezzel foglalkozni, hanem önmagunk megismerésében is döntő szerephez juthat, ha megismerjük születésünk körülményeit. Az anya és gyermek közötti kapcsolat az ember egész életére befolyással van.

„…a fejlődő magzat az első pillanattól kezdve részese édesanyja testi folyamatainak, hormonháztartásának, érzelmeinek, hangulati változásainak, idegállapotának, jó közérzetének vagy depressziójának, örömének, bánatának, nyugalmának, feszültségének. Noha az édesanya érzelmi világa idegrendszeri, hormonális és más fiziológiai szinteken is eljut a magzathoz, tulajdonképpen világnézet kérdése, hogy ezt a kezdeti állapotot pusztán biológiai szintnek tekintjük, vagy lelket tulajdonítunk az édesanyának is és a gyermeknek is, és azt mondjuk, hogy a gyermek pszichés világa ugyanúgy összeolvad, ill. kommunikál édesanyja érzelmi-tudati világával, mint ahogyan testük is egy.
A magzati életre vonatkozó kutatások az elmúlt néhány évtizedben egy eddig szinte elképzelhetetlen világot nyitottak meg előttünk, melynek során nemcsak a magzat képességeivel, érzelmeivel, egyediségével, kommunikációjával és lelki életével kapcsolatos elképzeléseinket kellett átértékelnünk, de az anya szerepe is teljesen új megvilágításba került. Erről az eddig pusztán biológiainak hitt időszakról a nyugati tudomány számára is kiderült (nem utolsósorban magyar kutatóknak köszönhetően), hogy gondolati síkon az édesanya már röviddel a fogantatás után kapcsolatot vehet föl gyermekével, beszélgethet vele, az ikrek pedig akár már méhen belül is veszekedhetnek egymással, vagy szeretgethetik egymást.
Arról is könyvtárnyi szakirodalom áll rendelkezésre, hogy mi minden történhet későbbi életük során a nemkívánt magzatokkal, és mit élnek meg azok a magzatok, akikkel érzelmi-gondolati úton édesanyjuk nem kommunikál, vagy akik felé édesanyjuktól elsősorban negatív érzelmek – elutasítás, depresszió, félelem, düh stb. – áramlanak.
Bármi élmények érjék is a babát, tény, hogy kilenc hónapon át az anya úgy öleli körbe gyermekét, mint Földünket a csillagos ég: egy önálló univerzumot alkot számára. Ha az édesanya oldaláról nézzük ugyanezt, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy a fogantatás pillanatával egy új kis világegyetem költözik az édesanya életébe, testébe, amivel az anya egyre mélyülő kapcsolatba kerülhet ugyan, de ami szinte már megjelenésétől kezdve az anya beleszólása nélkül készen áll, és aminek csak térre és időre van szüksége ahhoz, hogy kibontakozzon belőle mindaz, ami fogantatása pillanatától lehetőségként benne rejlik.”
Dr. Fekete Anna
 

     
   
     

 

Ebben a cikkben a várandóság első mandaláiról írnék egy pár szót, amiket Ági fekete mandaláknak nevezett el. A kapcsolatfelvételek közben mély feketeség volt az uralkodó, s ezért kerültek ezek a mandalák fekete lapra. A kör egy szent teret jelöl ki a végtelen feketeségben, ami tulajdonképpen egy kapu, egy átjáró egy másik világba, a születés előtti világba, ahol a megszületendő gyermek még nagyon sokat tartózkodik. Amikor felveszi az édesanya a gyermekével a kapcsolatot, akkor belép ebbe a szent területre, és teljesen másképp érzékeli a világot. Ez egy módosult tudatállapot, amiben túl juthatunk a szűk fizikai világ határain, és egy magasabb dimenzióba pillanthatunk be. Csak így lehet kommunikálni a kis csemetékkel. Nincsenek még meg nekik a mi kommunikációs eszközeink. Ezek a mandalák mély spirituális töltöttségűek, amivel azt is elmondja Ági gyermeke, hogy ő még ennek az állapotnak a birtokosa valahol, nem vesztette még el. Szeretné, ha Ő is érezné, tapasztalná ezt az állapotot. Meg akarja osztani ezt a boldogságot vele. Ez a későbbi kapcsolatukra is igen nagy kihatással lett, egyfajta erősebb lelkikapcsolat jött létre köztük, ami jóval túl mutathat a profán lét szűk határain. Ezeken a mandalákon keresztül a gyermek a bennünk rejlő képességekre, lehetőségekre akarta a figyelmet felhívni. Erőt, biztonságot, bátorságot, segítséget meríthetett ezekből a pillanatokból Ági, és mindkettőjükre kihatással lévő dolgokban közösen dönthettek.

 

     
   
     
 

Aztán jöttek a fénnyel teli mandalák. Erről Ági így írt a naplójában:
„Amíg eleinte, mély és sötétség + fény jelent meg és ezek jellemezték az üzeneteket és a kapcsolatfelvételt is, úgy most megjelennek a színek, a fény egyre több helyet foglal el, a sötétség visszahúzódik. Megjelennek a játékos percek. Azt írja a „Spirituális felkészülés a gyermekáldásra” c. könyv, hogy a 6. hónapban „a finomanyagi ember itt kapcsolódik össze először egészen áthatóan a növekvő testtel. A szellemi lény főképp az emberi testen kívül tartózkodott és még közvetlen kapcsolatban volt az isteni forrással. Aztán az isteni szikra kiszakad az egységből, és emberré válik, minden emberi gyengeséggel, amelyet az anyag tehetetlensége von maga után.”
Valahogy ez jön le nekem is a mandalákból és a kapcsolatfelvételből is. Amíg az első 6 hónap „egyetemes” jelképeket hozott a sötétségből, a kapcsolatfelvétel is mélyebb, komolyabb volt, addig ez mára felszínesebb, ember közelibb lett. Egyedül az érzések, amik nem változtak. A felmerülő képek most inkább film formájában jelentkeznek.”

 

 
     
   
     

 

Ha valakit mélyebben érdekel ez a téma, ajánlom neki a Baukóné Ágnes kiállítását, és előadását.
A kiállítás címe: Mandalák – a várandóság mágikus képei.
A kiállítás helyszíne: Vasutas Művelődési Ház, Békéscsaba, Andrássy út 79-81.
A kiállítás megtekinthető 2007. május 10-től, május 24-ig.
Az előadás-beszélgetés május 12-én du. 16 órától lesz a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban ugyanezzel a címmel.
 

 

 

Kiss Gábor
 

 
 

Hónap mandalája  főoldal >>>

 

 
     
 
 © 2004-2007 mandala.lap.hu - Web by Flornatura