<<<

2007 - április

>>>

Isteni Énünk


Marika 45 éves, egészségügyben dolgozik, családos, 3 fia van. A levelében a következőket írta: "Eddig csak a családnak éltem, de most úgy döntöttem a saját lelkivilágommal is kellene foglalkoznom. Az ezotéria nagyon érdekel. Hobbim a kézimunkázás és most a mandalafestés."
40 év körül minden emberben jelentkezik egy belső igény a változásra. Ebben az életkorban az ember életének egy szakasza véget ér. Van, aki válságként, krízisként éli meg, van, aki örömmel, felszabadultan, boldogan veti bele magát az új életszakaszba. Az a tapasztalatom, hogy aki teljes szívből, és teljes odaadással élte meg a 40 év előtti életszakaszát, ami általában a családról, és az egzisztencia megteremtéséről szól, az örömmel veszi az új kihívásokat. Az ember további életének minősége, az egészsége, a szellemi fejlődése nagyban függ attól, hogy hogyan oldja meg ezt a váltást, hogyan éli meg a változást.

A mandala egyszerű és sokatmondó. Nagyon szeretem ezeket az egyszerű, a mély kollektív tudattalanból felhozott szuggesztív mandalákat.
A középpont egy arany kör, ennél tökéletesebb középpont nem is létezhet.
A második része a mandalának, a tudatalatti rész, a sarkán álló négyzet belseje. Ebben arany sugarakat találhatunk. Ezek a sugarak jelennek meg a kereszténység szimbólumaiban is, mint ahogy az alábbi képeken is látható.
 

     

Minden templomban megtalálható ez a szimbólum, az első képen Isten szeme, míg a második képen a Szentlélek kiáradását láthatjuk. Megvilágosodás, beavatás az Isteni létbe. Megvilágosodás a szó szoros értelmében, hiszen a belső napunk bevilágítja ismeretlen, sötétségbe burkolódzott tudattalanunk világát. Marika csöves tésztát ragasztott a papírra, és azt festette be arannyal. Ez is arra utal, hogy tudattalanul is a templomi vastag aranyozott sugarakat idézte meg mandalájában. Ez a jelkép erőteljes belső változást jelent Marikánál.
A sarkán álló négyzet nem stabil, könnyen kibillenhet az egyensúlyából. Ezt Marika is érzi, ezért ki is „kötötte” a mandala külső sarkaihoz is. Marika biztonságra törekszik, állandóságra, stabilitásra. Eddigi életében is mindig megbízható volt, számítani lehetett rá. Sőt túlságosan is próbált megfelelni a családi, és a munkahelyi elvárásoknak. Jó anya, és jó munkaerő. Ezt támasztja alá az is, hogy a mandala háttere teljesen kék. A kék szín a nőiség színe, a végtelenséget szimbolizálja. Marika igazi nő, befogadó, elfogadó, szolgálatkész, áldozatvállaló, alkalmazkodó, alapvetően pozitív beállítottságú, képes az önzetlen szeretetre. Persze mindez nem mehetett belső konfliktusok nélkül, hiszen ez a túlzott nőiség hajlamossá tette Őt arra, hogy saját élete helyett mások életét élje. Most megjelent a Nap, a belső férfi (animus), a tudatosítás, az erő, a változtatás szimbóluma, aminek a feladata a női, és férfi pólus egyensúlyának a megtalálása, hogy saját életét kiteljesíthesse a későbbiekben.
A mandala külső részén, a személyiség részén már csak fél napokat találhatunk, vagy felkelő napokat. Ez mutatja, hogy Marika elindult a változás, az igazi önmagára találás útján. De ez a változás lassú, tapogatódzó, hiszen konfliktusokon keresztül vezet, mert régi énünket, a környezetünket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni (ezt támasztja alá a négyzet is, ami a belső napot zárja be). A gyökeres változásokhoz sok idő, kitartás, elkötelezettség kell.
Marikának ezúton kívánok egészséget, erőt, kitartást az előtte álló küzdelmes, de szép, és lélekemelő útjához.


Kiss Gábor
 

 

     
 

Hónap mandalája  főoldal >>>

 

 
     
 
 © 2004-2007 mandala.lap.hu - Web by Flornatura